Društvo Crvenog krsta/križa Bosne i Hercegovine (DCK BiH) želi da se zahvali na velikom interesovanju, dobrim idejama i predloženim aktivnostima vezanim za konkurs za finansiranje mikroprojekata u lokalnim zajednicama namijenjenim starijim osobama i/ili osobama sa invaliditetom u okviru projekta “Jačanje otpornosti starijih osoba i osoba sa invaliditetom tokom COVID-19 i budućih katastrofa”.

Sve predložene aktivnosti bile su veoma inspirativne. Konkurs je pokazao da postoji veliko interesovanje za navedenu temu, kao i da ima širok spektar procijenjenih potreba i osmišljenih aktivnosti čija realizacija je od izuzetne važnosti za starije osobe i/ili osobe sa invaliditetom u lokalnim zajednicama.

Komisija DCK BiH za ocjenjivanje pristiglih prijedloga je zbog velikog broja zaprimljenih  prijedloga projekata imala težak zadatak da odabere najbolje.

Nakon što je Komisija DCK BiH za ocjenjivanje završila proces bodovanja svih pristiglih prijedloga, izabrano je sljedećih 11 organizacija čiji će projektni prijedlozi biti podržani (projektni prijedlozi su poredani prema datumu prijema):

 1. Udruženje distrofičara Cazin
 2. Udruženje PERSPEKTIVA PLUS Istočna Ilidža
 3. UG „Sonata“ Trebinje
 4. Udruženje Međunarodni forum solidarnosti BiH – EMMAUS
 5. Informativni centar za osobe sa invaliditetom „LOTOS“ Tuzla
 6. Organizacija amputiraca UDAS Republike Srpske Banja Luka
 7. Centar za edukaciju i istraživanje „NAHLA“ Sarajevo
 8. Udruženje porodica djece i osoba s poteškoćama u razvoju „Dajte nam šansu“ Sarajevo
 9. Udruga za promoviranje društvene solidarnosti « Srce za bližnje” Sarajevo
 10. Udruženje „Centar za promociju cjeloživotnog učenja Erazmo“ Tuzla
 11. Humanitarna udruga „Pruži mi ruku“ Ljubuški

Društvo Crvenog krsta/križa Bosne i Hercegovine se srdačno zahvaljuje svima koji su se javili na konkurs i pokazali interesovanje za temu osnaživanja starijih osoba i osoba sa invaliditetom tokom kriza. Ovakav odziv uliva nadu da će civilno društvo u Bosni i Hercegovini udruženim naporima uspjeti da donosioce odluka podstakne na pružanje podrške za lokalno finansiranje sličnih projekata u budućnosti.