Program dobrovoljnog davalaštva krvi je tradicionalna aktivnost Crvenog križa. Darivanje krvi je dobrovoljno, anonimno i besplatno.

Realizirajući zadatke animacije i regrutacije dobrovoljnih davalaca, te promocije darovanja krvi, Crveni križ je stekao ugled u najširoj zajednici. Krajnji cilj je prikupljanje dovoljnih količina sigurne krvi u saradnji s transfuziološkim službama i drugim nadležnim institucijama. U većini zemalja u svijetu ova djelatnost je povjerena Crvenom križu zbog njegovog humanitarnog rada, razvijene mreže organizacija na terenu i velikog broja volontera, što omogućuje neprofitno prikupljanje krvi.

Crveni krst Republike Srpske tradicionalno obilježava 14. juni – Svjetski dan dobrovoljnih davalaca krvi, kada se nizom aktivnosti i manifestacija želi ukazati na važnost redovnog darivanja krvi, posebno iz redova mladih. Ovim povodom organizuje se susret – druženje dobrovoljnih davalaca krvi Republike Srpske, koji okupi oko 600 dobrovoljnih davalaca krvi iz svih regija Republike Srpske, predstavnike transfuzioloških službi i predstavnike Saveza udruženja dobrovoljnih davalaca krvi. Također se održavaju javne tribine, okrugli stolovi, kontinuirano se radi na promociji (izrada informativno-promotivnog materijala) i i izradi zakonskih akata.

Crveni križ Federacije BiH na temelju Zakona o krvi i krvnim sastojcima Federacije BiH provodi aktivnosti dobrovoljnog davalaštva krvi, aktivnosti motivisanja i organizovanog okupljanja dobrovoljnih davalaca krvi, popularisanja davalaštva, organizovanja akcija dobrovoljnog davalaštva krvi u saradnji sa zdravstvenim ustanovama, utvrđivanja uslova za dodjelu priznanja i dodjele priznanja dobrovoljnim davaocima krvi. U okviru obilježavanja Svjetskog dana dobrovoljnog davanja krvi (14. juni) i Dana otvorenih vrata Crvenog križa i transfuzija (14-22. juni) u organizaciji Crvenog križa Federacije BiH se održavaju susreti dobrovoljnih davalaca krvi na kojima se dodjeljuju najviša priznanja dobrovoljnim davaocima krvi - Zlatni znak za stotinu i više darivanja  i Srebrna plaketa za pedeset i više darivanja. Na susretima svake godine u prosjeku učestvuje oko 300 dobrovoljnih davalaca krvi.

Povodom obilježavanja ovog značajnog datuma Crveni križ izrađuje i dodjeljuje razni promotivni materijal (značke DDK, majice, kape, olovke i slično).  U navedenom periodu također se održavaju i svečane sjednice Predsjedništva, organizuju štandovi sa promotivnim materijalom na kojima građani mogu dobiti najvažnije informacije o aktivnostima Crvenog križa u vezi sa dobrovoljnim darivanjem krvi, kao i gostovanja predstavnika Crvenog križa na TV i radioemisijama u kojima se javnosti prezentiraju aktivnosti koje će biti provedene u okviru Svjetskog dana dobrovoljnog davanja krvi.