DCK BiH provodi aktivnosti na širenju svijesti opće populacije o tuberkulozi s ciljem sprečavanja i prevencije ovog oboljenja, kao i pružanja podrške oboljelima.

Posebna uloga volontera Crvenog križa je u medijskim kampanjama i podizanju svijesti stanovništva. Volonteri aktivno učestvuju u tradicionalnim aktivnostima Crvenog križa koje se odnose na program tuberkuloze kao što su obilježavanje Svjetskog dana borbe protiv tuberkuloze, Nedjelja borbe protiv tubekruloze, te medicinski pregledi ciljnih grupa.

Svjetski dan borbe protiv tuberkoloze obilježava se 24. marta, a Nedjelja  borbe protiv tuberkoloze od 14. do 21. septembra. Povodom obilježavanja ovih značajnih datuma struktura DCK BiH realizuje slijedeće aktivnosti:

  •  zdravstvene aktivnosti (pregledi stanovništva);
  • higijensko-epidemiološke zaštite (akcije čišćenja naselja, ulica, parkova, kolektivnih centara, školskih dvorišta, pregleda vode za piće);
  • socijalno-humanitarne aktivnosti (obilazak oboljelih od tuberkoloze i uručivanje prigodnih poklona;
  • informativno-edukativne aktivnosti (organizovanje predavanja u školama i javnih tribina u saradnji sa ekspertima iz ove oblasti, informativne kampanje putem medija, izrada i distribucija informativno-edukativnog materijala, prodaja poštanskih i markica za građanstvo).