Заједничка изјава од стране

Друштва Црвеног полумјесеца Палестине (ПРЦС)
Међународног комитета Црвеног крста/крижа (ИЦРЦ)
и
Међународне федерације друштава Црвеног крста/крижа и Црвеног полумјесеца (ИФРЦ)
о
Одговору Међународног покрета Црвеног крста/крижа и Црвеног полумјесеца на хуманитарну кризу узроковану ескалацијом непријатељстава у Појасу Газе 7. октобра 2023.
Датум 11.10.2023.

УВОДНЕ ИНФОРМАЦИЈЕ и ПОТРЕБЕ

ПРЦС, ИЦРЦ и ИФРЦ су изнимно забринути због хуманитарних посљедица ескалације непријатељстава у Појасу Газе 7. октобра 2023., које су довеле до огромне патње цивила. Ова криза повезује шеснаест година затварања и ограничења кретања људи и робе а које су негативно утицале на пружање основних услуга, привреду и живот становника. Медицинске установе су под огромним притиском, а неке се боре да пруже његу повријеђенима због несташице медицинских залиха и енергије. Тимови хитне медицинске помоћи ПРЦС-а су повријеђени и убијени док су помагали људима, а оштећена су амбулантна и објекти ПРЦС-а. На Западној обали ограничења ометају ефикасан одговор хитних медицинских служби ПРЦС -а. Хуманитарне потребе су огромне и расту.

ХИТНИ ОДГОВОР ПОKРЕТА

Међународни покрет Црвеног крста/крижа и Црвеног полумјесеца остаје предан рјешавању растућих хуманитарних потреба, доносећи помоћ и заштиту која спашава животе најугроженијим. Често уз велики лични ризик, Хитна медицинска служба ПРЦС-а и болнице на терену, сваког дана, одговарају на новонасталу ситуацију у Гази посебно и Западној обали, укључујући и Источни Јерусалим уопштено.
ПРЦС је 10. октобра покренуо прелиминарни хитни апел и тражи амбулантна кола, гориво, лијекове и непрехрамбене производе да повећају свој одговор. ИЦРЦ и ИФРЦ ће мобилизовати међународне ресурсе за тај хуманитарни одговор као подршку ПРЦС -у и у складу са својим стандардним алатима за мобилизацију ресурса и успостављеним политикама Покрета. ИФРЦ ће такође ставити на располагање потребну техничку и подршку у делегатима ПРЦС-у ако је то потребно.
ИЦРЦ је позвао све укључене стране да поштују своје законске обавезе из међународног хуманитарног права, посебно оне везане за заштиту цивила и здравствених радника у сваком тренутку. ПРЦС мора бити у стању да несметано обавља свој витални посао спашавања живота и без пријетње од повреда или насиља према свом особљу и волонтерима. Надовезујући се на дугорочну сарадњу у реаговању у ванредним ситуацијама са ПРЦС- ом, ИЦРЦ појачава своју оперативну подршку. Исто тако, ИЦРЦ наставља да подржава отпорност есенцијалних пружаоца услуга у подручју енергије, воде, санитарија и здравствене заштите. ИФРЦ такође проширује своју подршку ПРЦС-у кроз јачање капацитета и развој националног друштва (НСД), координирајући са својим члановима за комплементарну подршку.

KООРДИНАЦИЈА ПОKРЕТА

Заједнички одговор Покрета како би помогао људима погођеним ескалацијом непријатељстава 7. октобра засниваће се на већ постојећим механизмима координације Покрета. Они ће се проширити и прилагодити како би се одговорило на промјењиви контекст који се развија и на хуманитарне потребе које се брзо повећавају.
ПРЦС је 7. октобра сазвао мини састанак на врху са ИЦРЦ-ом и ИФРЦ-ом како би дефинисао параметре за координисани одговор Покрета. Партнери су посвећени сарадњи, утичући међусобно на снаге и способности како би пружили оптималан колективни хуманитарни одговор Покрета на све већи број људи тешко погођених у овој кризи која је повећала постојеће рањивости. Платформе за координацију Покрета даље ће се развијати на стратешком, оперативном и техничком нивоу.
У складу са Споразумом о координацији Покрета за колективни утицај (МЦЦИА, Севиљски споразум 2.0), ПРЦС је преузео улогу организације која сазива састанке, а суорганизатор је ИЦРЦ. У комплементарности, ИФРЦ ће обезбједити координацију чланства на регионалном и глобалном нивоу како би се осигурао јединствени приступ Покрета и ИФРЦ мреже.
Размјене и састанци на стратешком нивоу наставиће да обезбјеђују правовремене и релевантне стратешке смјернице за операције.

ПУТ НАПРИЈЕД

Због актуелних непријатељстава и логистичких изазова везаних за транспорт робе, посебно у Газу, од партнерских националних друштава и донатора се љубазно тражи да затраже смјернице ПРЦС-а о његовим иницијалним потребама прије него што одговоре са донацијама у роби. Ни ПРЦС, ни ИЦРЦ ни ИФРЦ неће моћи да прихвате нежељену, некоординисану и нерегулисану робу и донације.
ПРЦС, ИФРЦ и ИЦРЦ траже од донатора и партнера да се усредсреде на приоритетне потребе и размотре допринос у готовини или новчаној подршци за робу као приоритет који тражи најприкладнији и најдостојнији облик помоћи.
Kористећи своје улоге, способности и мреже, партнери Покрета радиће заједно на обезбјеђивању дужности бриге о особљу и волонтерима, на јачању пословног континуитета ПРЦС-а, истовремено проширујући оперативну подршку како би одговорили на тешке хуманитарне последице.
Kао представници Покрета, обавезујемо се да ћемо уложити све напоре да значајно повећамо хуманитарни одговор, по потреби и на координисан начин.
Захваљујемо се свим партнерима на подршци.

У знак солидарности,

Марwан Јилани
Генерални директор
Друштво Црвеног полумјесеца Палестине (ПРЦС)

Алессандра Менегон
Шеф Делегације
Међународни комитет Црвеног крста/крижа (ИЦРЦ)

Фаисал Махбооб
Шеф Делегације
Међународна федерација друштава Црвеног крста/крижа и Црвеног полумјесец (ИФРЦ)