Међународни Покрет Црвеног крста/крижа и Црвеног полумјесеца ужаснут је количином људске патње и настанком хуманитарне катастрофе посљедњих дана у сукобима на Блиском Истоку.

Ова ситуација посебно је забрињавајућа након посљедњих дешавања са нападом на болницу Ал Ахил Араб у Гази.

Болнице су мјеста помоћи и уточишта. Оне морају бити заштићене. То је морални и правни императив - поручио је генерални секретар Међународне федерације Друштава Црвеног крста/крижа и Црвеног полумјесеца (ИФРЦ) Јаган Цхапагаин.

Тимови Палестинског Црвеног полумјесеца, Давидове Црвене звијезде и Међународног комитета Црвеног крста/крижа раде даноноћно на спашавању живота и пружању помоћи становништву. Професионалци и волонтери свакодневно ризикују своје животе. Током пружања помоћи онима у потреби нажалост седмеро их је страдало из оба национална друштва.

Из тог разлога, Друштво Црвеног крста/крижа БиХ (ДЦK БиХ), као и цијели Међународни Покрет, чији је ДЦK БиХ дио, посвећени су наставку пружања заштите и помоћи људима који трпе ужасе насиља као и хуманитарним радницима на првој линији фронта.

С тим у вези Друштво Црвеног крста/крижа БиХ покренуло је апел за прикупљање помоћи становништву појаса Газе.

Позивом на хуманитарни број 17023 донирате 2 KМ са свих оператера у БиХ и учествујете у нашој хуманој мисији. Помоћи можете и директном уплатом на намјенски жиро рачун 1340011130004680 отворен код АСА Банке д.д. Сарајево, Фра Анђела Звиздовића 1/А 71000 Сарајево (прималац Друштво Црвеног крста/крижа БиХ, Kрањчевићева 2, 71000 Сарајево).

Прикупљени новац бит ће усмјерен за подршку хуманитарним операцијама и осигуравање основних потреба као што су лијекови, санитетски материјал, хигијенски сетови и сл., посредством Међународног Покрета Црвеног крста/крижа и Црвеног полумјесеца, који је присутан на терену.

Основна задаћа Црвеног крста/крижа је ублажавање људских патњи посебно узрокованих усљед природних катастрофа и оружаних сукоба. Нажалост, управо свједочимо хуманитарној катастрофи са великим бројем рањених, страдалих и измјештених особа. У неким подручјима у потпуности недостаје воде, хране, струје и здравствене заштите. Потребе људи су огромне и повећават ће се у наредним данима.

Овим путем позивамо хуманитарне организације, цивилна удружења, власти, као и приватне и друге правне субјекте из Босне и Херцеговине да се придруже овом апелу за помоћ како би наша земља на што бољи и организованији начин одговорила на ову хуманитарну катастрофу.