(2.1.2024) Осуђујем данашње ударе на болницу Ал-Амал која се налази под управом Палестинског Црвеног полумјесеца у јужном граду Гази Kхан Yоунис. Удари су озбиљно оштетили центар за обуку Црвеног полумјесеца Палестине који се налази унутар комплекса болнице.

Моје колеге из СЗО и УНОЦХА данас су реализовали мисију у објектима, гђе су свједочили обимној штети и расељавању цивила.

Напади су, према информацијама Црвеног полумјесеца Палестине, однијели барем пет живота цивила, укључујући и петодневну новорођенчад. 14.000 људи се склонило у болници у опсједнутом јужном делу Газе Kхан Yоунис. Многи од њих су сада напустили, а они који остају изузетно су забринути за своју сигурност и планирају напустити мјесто у којем су тражили уточиште и заштиту.

Болнице, амбуланте, здравствени радници и људи који траже помоћ морају бити заштићени у сваком тренутку према Међународном хуманитарном праву. Данашња бомбардовања су недопустива. Здравствени систем Газе већ је на коленима, с радницима у здравству и хуманитарним радницима који су непрестано ометани у напорима да спасу животе.

Придружујем се међународним позивима за тренутни прекид ватре, укључујући хитне мјере како би се осигурало убрзан и несметан проток хране, медицинских потрепштина, воде и других основних потрепштина за милионе цивила који су присиљени живјети у неописивим условима глади, ширења болести, недостатка хигијене и санитације. Становници Газе још увијек добијају само дио снабдијевања којима су имали приступ прије рата, баш као што је само дио становника Газе који су у потреби за медицинском евакуацијом евакуисан. Ово је неприхватљиво с обзиром на тешку хуманитарну катастрофу која се одвија већ три мјесеца.

У ствари, кретање СЗО-а, посебно на сјеверу Газе, и све више на југу, озбиљно је ометано тренутним насиљем унутар Газе. Наше операције су додатно ометане када су есенцијални локални партнери, попут Црвеног полумјесеца Палестине, сами беспотребно погођени ударима.

Све то се дешава уз стравичан број смртно страдалих, патње и разарање домова, путева и друге инфраструктуре дуж ове мале обалне траке земље. Ако услови за прекид непријатељстава до сада нису испуњени, не знам шта ће бити потребно.

СЗО понавља да здравље никада не смије бити мета током сукоба, и све напоре треба уложити како би се заштитиле здравствене установе, здравствени радници и пацијенти.