У склопу посјете Друштвима Црвеног крста/крижа Литваније, Пољске, Мађарске, Бјелорусије, Босне и Херцеговине, дана 26.03.2022. године представници Шведског Црвеног крста/крижа генерални секретар Мартин Äрнлöв, виши савјетник Алеxандра Сегенстедт Бергх и старији службеник за медије Мауде Фрöберг су посјетили Друштво Црвеног крста/крижа Босне и Херцеговине (ДЦK БиХ).

Том приликом је одржан састанак генералног секретара ДЦK БиХ мр Рајка Лазића са делегацијом Шведског Црвеног крста/крижа, као и са представницима Међународне федерације друштава Црвеног крста/крижа и Црвеног полумјесеца Схамсудином Мукхудиновим и МKЦK Елмиром Цамићем. Затим су услиједили састанци са представницима Црвеног крста Републике Српске и Мобилним тимовима на терену, као и са представницима Црвеног крижа Федерације Босне и Херцеговине те је уприличена посјета Привременом прихватном центру Ушивак.

Имајући у виду да је фокус посјете био на тему миграција, на састанцима се разговарало о Мобилним тимовима ДЦK БиХ на терену и транзитним рутама миграната кроз територију Босне и Херцеговине, условима рада и ђеловања у привременим прихватним центрима, надоградњи искустава са терена у будућем раду представника Шведског Црвеног крста/крижа на Глобалној стратегији миграција, а такође се разговарало и о будућим активностима Мобилних тимова.

Према ријечима представника Шведског Црвеног крста/крижа, посјета је била инспиративна и врло корисна у погледу представљених информација о реализованим и будућим активностима, а што ће Шведском Црвеном крсту/крижу, као копредсједавајућем Форумом лидера за миграције, омогућити да допринесе ширим напорима Покрета Црвеног крста/крижа и Црвеног полумјесеца да помогне и заштити људе којима је потребна помоћ дуж миграционе руте.

O Društvu

Za partnere

Неwслеттер