Društvo Crvenog krsta/križa BiH suosjeća se sa gradjanima Maroka i Libije nakon razornog zemljotresa i poplava u koje su pogodile ove dvije države.

Društvo Crvenog krsta/križa BiH suosjeća se sa narodom Libije te izražava iskreno saučešće Libijskom Crvenom polumjesecu, nakon što su ovu zemlju pogodile razorne poplave. Volonteri i profesionalci Libijskog Crvenog polumjeseca, njih oko 400 stotine, na terenu su od samog početka katastrofe Crveni polumjesec Libije, u saradnji sa lokalnim vlastima i drugim akterima na terenu, angažiran je na poslovima hitnog spašavanja i pružanja pomoći, te distribuciji osnovih humanitarnih roba, kao i zbrinjavanju povrijeđenog stanovništva Crveni polumjesec Libije zatražio je međunarodnu pomoć, posredstvom Međunardone federacije društava Crvenog krsta/križa i Crvenog polumjeseca

S tim, u vezi aktiviran je humanitarni broj 17023 - čijim pozivom donirate 2 KM za stanovništvo Maroka i Libije. Takodjer dostupan je i račun DCK BiH na koji fizička lica, pravni subjekti, i svi ostali mogu uplatiti novčane donacije.  

DCK BiH djelovat će na osnovu potreba Marokanskog Crvenog polumjeseca, Crvenog polumjesec Libije i u skladu sa smjernicama IFRC-a (Medjunarodna federacija društava Crvenog  krsta/križa i Crvenog polumjeseca) 

Društvo Crvenog krsta/križa BiH poziva sve gradjane na solidarnost sa građanima Maroka i Libije, kojima je trenutno naša pomoć najpotrebnija. 

Inače, Marokanski Crveni polumjesec (MRCS), koji broji oko 8.000 volontera na terenu je od samog početka. Osnovni prioritet je, kako su kazali, potraga i spašavanje preživjelih na čemu rade u koordinaciji sa IFRC-om i lokalnim vlastima. Mobilni timovi, pored toga, na terenu pružaju prvu pomoć, psihosocijalnu podršku te vrše transport povrijeđenih do bolnica