Međunarodna federacija društava Crvenog križa i Crvenog polumjeseca (IFRC) s užasom je potvrdila smrt pet članova naše mreže zbog oružanih sukoba u Izraelu i Pojasu Gaze. 

Kako su naveli u saopćenju 11.10. u dva različita incidenta, sanitetska vozila su pogođena usmrtivši četiri bolničara Palestinskog Crvenog polumjeseca koji su pomagali onima u potrebi. Dan prije toga, vozač hitne pomoći Crvene Davidove zvijezde, u Izraelu je izgubio život dok je vozio sanitetsko vozilo za liječenje povrijeđenih osoba. 

IFRC je na svom Twitter kanalu danas je objavio da su još dva volontera Crvene Davidove zvijezde poginule na dužnosti. 

IFRC je ponovio poziv svim stranama da poštuju svoje zakonske obaveze prema međunarodnom humanitarnom pravu. O ovome se ne može pregovarati. Civili, zdravstveni radnici, zdravstvene ustanove i civilna infrastruktura moraju biti poštovani i zaštićeni u svakom trenutku. Oni nisu meta. 

- IFRC, u ime 191 nacionalnog društva Crvenog križa i Crvenog polumjeseca, upućuje svoje najdublje saučešće porodicama, prijateljima i kolegama ubijenih - poručeno je. 

ICRC: Bez struje bolnice rizikuju da se pretvore u mrtvačnice; taoci moraju biti odmah oslobođeni 

Regionalni direktor za Srednji i Bliski Istok Međunarodnog komiteta Crvenog krsta/križa Fabricio Carboni izjavio je kako je ljudska patnja uzrokovana ovom eskalacijom zastrašujuća. 

- Ja molim strane da smanje patnju civila. Kako Gaza gubi struju, bolnice gube struju, stavljajući novorođenčad u inkubatore i starije pacijente na kisiku u opasnost. Dijalize bubrega se obustavljaju, a rendgenski snimci se ne mogu obavljati. Bez struje, bolnice rizikuju da se pretvore u mrtvačnice. 

Porodice u Gazi već imaju problema s pristupom čistoj vodi. Nijedan roditelj ne želi biti primoran da žednom djetetu daje zagađenu vodu. Istovremeno, izraelske porodice su zabrinute zbog svojih najmilijih uzetih za taoce. Uzimanje talaca zabranjeno je međunarodnim humanitarnim pravom, a svako ko je zarobljen treba odmah biti pušten.  

Sada smo u kontaktu s Hamasom i izraelskim zvaničnicima u sklopu napora za rješavanje ovog pitanja. Kao neutralni posrednik spremni smo obaviti humanitarne posjete; uspostaviti komunikaciju između talaca i članova porodice; i olakšati eventualno oslobađanje.