Делегација кластера Међународне федерације друштава Црвеног крста/крижа и Црвеног полумјесеца (МФДЦKиЦП) за централну и југоисточну Европу је у периоду од 21-23.02.2023. године у Сарајеву организовала обуку за особље и волонтере националних друштава Црвеног крста/крижа у оквиру овога кластера за припрему захтјева за хитни фонд за ђеловање у ванредним ситуацијама (ДРЕФ). На обуци је присуствовало 19 представника националних друштава Црвеног крста/крижа Албаније, Бугарске, Босне и Херцеговине, Црне Горе, Хрватске и Сјеверне Македоније.

Испред Друштва Црвеног крста/крижа Босне и Херцеговине учествовали су секретар Црвеног крста/крижа Брчко Дистрикта БиХ Денис Шехановић, координатор за припрему и одговор на катастрофе Црвеног крста Републике Српске Гордана Остојић, стручни сарадник за финансије Црвеног крста/крижа Брчко Дистрикта БиХ Емина Хусеинагић, финансијски менаџер ДЦK БиХ Азра Бричић и координатор за међународну сарадњу ДЦK БиХ Жаклина Нинковић. Обуку су одржали модератори МФДЦKиЦП из сједишта у Женеви и Регионалне канцеларије за Европу.

Циљ обуке је био да се допринесе текућим напорима МФДЦKиЦП да се унаприједе брзина, ефективност, ефикасност и квалитет реаговања у ванредним ситуацијама. Главни циљ је био да се особљу и волонтерима у националним друштвима пружи могућност да кроз теоретске сесије као и рад у групама, кроз симулацијску вјежбу на основу фиктивног сценарија, омогући да науче да користе ДРЕФ као механизам финансирања, како би могли благовремено да дођу до становништва прије, током и након катастрофа са услугама спашавања живота.