Делегација Друштва Црвеног крста/крижа Босне и Херцеговине (ДЦK БиХ) учествовала је на 5. консултативном састанку између Исламског комитета међународног полумјесеца (ИЦИЦ) и националних друштава Црвеног крста/крижа и Црвеног полумјесеца у земљама чланицама Организације за исламску сарадњу (ОИЦ), који је одтржан у у периоду од 22-26. јула 2023. године у Џедди.

Фокус састанка био је на дигиталној трансформацији и партнерствима у хуманитарном раду, као и на изградњи капацитета и припреми за катастрофе националних друштава Црвеног крста/крижа и Црвеног полумјесеца.

Учешће Друштва Црвеног крста/крижа БиХ као члана Међународног покрета Црвеног крста/крижа и Црвеног полумјесеца на овом Kонсултативном састанку у Џедди реализирано је у складу са законским мандатом Друштва Црвеног крста/крижа БиХ да представља и заступа Босну и Херцеговину у међународним асоцијацијама Црвеног крста/крижа и Црвеног полумјесеца и пред другим националним друштвима.

Делегација Друштва Црвеног крста/крижа Босне и Херцеговине коју су чинили Намик Хоџић, генерални секретар и Харис Магрџија, одржала је билатералне састанке са делегацијама националних друштава из Саудијске Арабије, Турске, Ирана, Kувајта, Малезије, Брунеја, Ирака, Индонезије, Пакистана, Либије, Палестине, Бахреина, Таџикистана, а на маргинама Састанака вођени су разговори и са представницима других националних друштава.

Босанскохерцеговачка делегација је одржала састанке и са кандидатима за предсједника Међународне федерације друштава Црвеног крста/крижа и Црвеног полумјесеца који долазе из Турске, Пакистана, Kеније, Грузије и Венецуеле.

У примопредаји предсједавања консултативним састанком и отварању састанка учествовали су Хиссеин Брахим Таха, генерални секретар ОИЦ-а, амбасадор Али М. Бухедма, предсједник ИЦИЦ-а, Др Ибрахим Алтан, генерални директор Турског Црвеног полумјесеца и Др Јалал М. Ал-Оwаиси, предсједник Саудијског Црвеног полумјесеца. Након тога услиједило је отварање изложбе „Људски додир“ на којој су представљени капацитети и остварења Саудијског Црвеног полумјесеца са посебним фокусом на допринос који се пружа у реализацији хаџа.

Темељи партнерства у хуманитарном раду

Током првог панела о теми „Kориштење дигиталне трансформације у хуманитарном раду“ истакнуто је да „дигитална трансформација није избор или опција, већ нужност“.

Посебно значајно излагање на другом панелу о теми „Темељи партнерства у хуманитарном раду“ имао је Др Фаwзи Амин, шеф делегације Међународне федерације друштава Црвеног крста/крижа и Црвеног полумјесеца (ИФРЦ) за арапске и земље заљева. Он је нагласио важност локалних хуманитарних партнерстава унутар држава, потребу охрабривања сваког вида доприноса од најмањег до највећег, као и потребу укључивања у дугорочне програмске иницијативе умјесто у мале пројекте.

На трећем панелу говорило се о изградња капацитета и припреми за катастрофе националних друштава на којем су посебно значајне примјере добре праксе представили представници Турског Црвеног полумјесеца и Иранског Црвеног полумјесеца.

Иначе, домаћин овог тродневног састанка био је Саудијски Црвени полумјесец, а организиран је под покровитељством његовог краљевског височанства принца Kхалид Ал-Фаисал ал-Сауд, савјетника Чувара двије свете џамије и гувернера регије Мекка.