Друштво Црвеног крста/крижа БиХ суосјећа се са грађанима Марока и Либије након разорног земљотреса и поплава у које су погодиле ове двије државе.

Друштво Црвеног крста/крижа БиХ суосјећа се са народом Либије те изражава искрено саучешће Либијском Црвеном полумјесецу, након што су ову земљу погодиле разорне поплаве. Волонтери и професионалци Либијског Црвеног полумјесеца, њих око 400 стотине, на терену су од самог почетка катастрофе Црвени полумјесец Либије, у сарадњи са локалним властима и другим актерима на терену, ангажиран је на пословима хитног спашавања и пружања помоћи, те дистрибуцији основих хуманитарних роба, као и збрињавању повријеђеног становништва Црвени полумјесец Либије затражио је међународну помоћ, посредством Међунардоне федерације друштава Црвеног крста/крижа и Црвеног полумјесеца

С тим, у вези активиран је хуманитарни број 17023 - чијим позивом донирате 2 KМ за становништво Марока и Либије. Такођер доступан је и рачун ДЦK БиХ на који физичка лица, правни субјекти, и сви остали могу уплатити новчане донације.

ДЦK БиХ ђеловат ће на основу потреба Мароканског Црвеног полумјесеца, Црвеног полумјесец Либије и у складу са смјерницама ИФРЦ-а (Међународна федерација друштава Црвеног крста/крижа и Црвеног полумјесеца)

Друштво Црвеног крста/крижа БиХ позива све грађане на солидарност са грађанима Марока и Либије, којима је тренутно наша помоћ најпотребнија.

Иначе, Марокански Црвени полумјесец (МРЦС), који броји око 8.000 волонтера на терену је од самог почетка. Основни приоритет је, како су казали, потрага и спашавање преживјелих на чему раде у координацији са ИФРЦ-ом и локалним властима. Мобилни тимови, поред тога, на терену пружају прву помоћ, психосоцијалну подршку те врше транспорт повријеђених до болница.