Партнерско сестринско Друштво Њемачки Црвени крст/криж је, послије разорног земљотреса који је дана 29.12.2020. године погодио Петрињу, послао нашем сестринском друштву у Хрватској у оквиру донације Њемачке владе помоћ у породичним шаторима за смјештај породица које су остале без кућа.

Неколико мјесеци касније, ови шатори више нису били потребни, али су још увијек у добром стању. Представници Друштва Црвеног крста/крижа Босне и Херцеговине су у разговору са Црвеним крстом/крижем Њемачке истакли потребе на терену, након чега смо добили информацију да можемо од њих добити ових 118 породичних шатора који су тренутно у Хрватској, за смјештај избјеглица и миграната у Босни и Херцеговини који немају никакав други смјештај.

Примопредаја донације је извршена дана 08.06.2021. године (уторак) у 12:00 сати у складишту Друштва Црвеног крста/крижа Босне и Херцеговине, уз присуство представника Амбасаде Савезне Републике Њемачке, Њемачког Црвеног крста/крижа, Хрватског Црвеног крижа и Друштва Црвеног крста/крижа Босне и Херцеговине.

Друштво Црвеног крста/крижа Босне и Херцеговине је дио Мреже националних друштава Црвеног крста/крижа и Црвеног полумјесеца југоисточне Европе „Kомшије помажу прве“ чији је циљ јачање регионалне сарадње користећи најбољу праксу Међународне федерације друштава Црвеног крста/крижа и Црвеног полумјесеца и Међународног комитета Црвеног крста/крижа и партнерских сестринских националних друштава нарочито у области приправности и одговора на катастрофе.