Делегација Друштва Црвеног крста/крижа БиХ (ДЦKБиХ) у саставу предсједник Милојко Грујичић, генерални секретар Рајко Лазић и координатор за међународну сарадњу Жаклина Нинковић учествовали су на Састанку руководства националних друштава Црвеног крста/крижа и Црвеног полумјесеца држава Европе, Јужног Kавказа и централне Азије који је одржан у периоду од 02-03. новембра 2022. године у Москви. Састанак је био хибридног карактера (уживо и онлине), а на састанку је такође учествовало руководство Међународне федерације друштава Црвеног крста/крижа и Црвеног полумјесеца и Међународног комитета Црвеног крста/крижа из Женеве и регионалних делегација/кластера за Руску Федерацију и Бјелорусију као и специјални представник Свјетске здравствене организације у Русији.

Првог дана састанка предсједник ДЦKБиХ Милојко Грујичић се састао са предсједником Руског Црвеног крста Павелом Савцхуком. Теме разговора су биле хуманитарни изазови са којима се тренутно суочавају ДЦKБиХ и Руски Црвени крст, као и остваривање регионалне сарадње између регија Руског Црвеног крста и Црвеног крста Републике Српске и Црвеног крижа Федерације БиХ у оквиру ДЦKБиХ. Током дводневног састанка водили су се разговори о хуманитарној ситуацији у регији и улози Покрета Црвеног крста/крижа и Црвеног полумјесеца у кризним ситуацијама, а учесници су имали прилику да размијене искуства и добре праксе у области здравства и његе. Такође се разговарало о мобилизацији ресурса у промјенљивом окружењу и изазовима са којима се суочавају национална друштва, модерним законима и статутима који чине базу за јака национална друштва као и о активностима Централне агенције тражења Међународног комитета Црвеног крста/крижа.

Учесници састанка су једногласно усвојили Резолуцију о пријатељству и међусобној сарадњи, те су договорили редовне састанке у наредном периоду.

O Društvu

Za partnere

Неwслеттер