У оквиру пројекта „Јачање отпорности старијих особа и особа са инвалидитетом током кризе KОВИД-19 и будућих криза (РЕСОПП)“ који финансирају Европска унија и Аустријска развојна агенција, Црвени крст Србије је у периоду од 23-24.01.2023. године у Београду организовао обуку партнерских организација под називом „Рад са креаторима јавних политика и заговарање за промјену јавних политика у процесу приступања ЕУ“. Ова обука је дио овог трогодишњег регионалног пројекта, а у области заговарања за промјену јавних политика које се односе на услуге дуготрајне његе и представља надоградњу досадашњих активности које су обухватиле истраживања, студије и комплете препорука везане за услуге дуготрајне његе на Западном Балкану.
Обуци је присуствовало 20 учесника из партнерских организација у пројекту: представници националних друштава Црвеног крста/крижа Сјеверне Македоније, Србије, Црне Горе, Албаније, Аустрије, Босне и Херцеговине. Албанског удружења геријатрије и геронтологије (ААГГ), Удружења за помоћ и развој ХАЈДЕ (Босна и Херцеговина), СеЦонС групе за развојне иницијативе Србије, Удружења слијепих Црне Горе, Хуманост НВО (Сјеверна Македонија), Царитаса Kосово и Националне организације лица са инвалидитетом Србије (НООИС),а фасилитатори су биле Аполлине Парел испред Аге Платформе за Европу и Пхиллипа Туцкер испед Европског форума за инвалидитет. Испред Друштва Црвеног крста/крижа Босне и Херцеговине обуци је присуствовала координатор за међународну сарадњу и координатор РЕСОПП пројекта Жаклина Нинковић.

Партнери у пројекту су током дводневне обуке одржане у простору ЕУ Инфо Центра имали прилику да се ближе упознају са правним контекстом и релевантним јавним политикама везаним за унапређење и приступ услугама дуготрајне његе у оквиру Европске уније. Такође, дио обуке односио се на ефикасну комуникацију са доносиоцима одлука и креирање ефектних стратешких планова за јавно заговарање.

Учесници су кроз рад у групама практично вјежбали креирање порука за различите заинтересоване стране у процесу јавног заговарања.
Након завршене обуке, у периоду од 24-25.01.2023. године одржан је и састанак партнера на РЕСОПП пројекту у Kући људских права и демократије. На састанку је разговарано о резултатима постигнутим у другој години имплементације и договорена је динамика активности за преостали период проведбе пројекта.

O Društvu

Za partnere

Неwслеттер