Данас је у згради Друштва Црвеног крста/крижа Босне и Херцеговине потписан споразум у оквиру пројекта "Зимска помоћ 2023-2024“.

Ријеч је о пројекту који ће бити реализиран у 19 локалних заједница широм БиХ, а који подразумијева новчану помоћ за 520 домаћинстава, односно више од 1.300 појединаца, који су у социјалној потреби.

Средства за имплементацију пројекта осигурао је Швицарски Црвени крст/криж. Укупна вриједност пројекта за помоћу социјално угроженом становништву је 181.950,00 KМ. Иначе, ријеч је о пројекту који Делегација Швицарског Црвеног крста/крижа у БиХ проводи посљедњих осам година, а за то вријеме пружена је помоћ за 8.000 домаћинстава у вриједности од 1.200.000 KМ.

Генерални секретар Друштва Црвеног крста/крижа БиХ Намик Хоџић и шефица Делегације Швицарског Црвеног крста/крижа у БиХ споразум су потписали са представицима ентитетских и локланих организација Црвеног крста/крижа.

Иначе, Друштво Црвеног крста/крижа БиХ настоји испуњавање својих јавних овлаштења, те циљева и задатака дефинираних Законом о Друштву Црвеног крста/крижа БиХ, прилагодити савременим трендовима у међународном хуманитарном сектору. Из хуманитарних и прагматичних разлога, међународни хуманитарни сектор, што укључује и Међународни покрет Црвеног крижа и Црвеног полумјесеца, се све чешће одлучује за програме подршке корисницима у виду кеш трансфера, умјесто досадашње праксе пођеле хуманитарних пакета који су исти за све кориснике без обзира на различитост њихових потреба.

Главна карактеристика кеш трансфер програма, је промовирање оснаживања и заштита дигнитета корисника дајући им одређени степен флексибилности и избора. Додатни бенефит кориштења кеш трансфер програма је мултипликативни ефекат, јер корисници трошењем новца у локалним маркетима повећавају обим локалне трговине чиме се позитивно ђелује на локално економско тржиште.