Дана 28.03.2024. године генерални секретар ДЦК БиХ госп. Намик Хоџић са сарадницима је одржао састанак са Првим секретаром, шефом Одсјека за економска питања и развојну помоћ Амбасаде Јапана у БиХ госп. Yuichiro Омори.
Током састанка представљени су мандат, законска и статутарна основа као и програмске и пројектне активности структуре ДЦК БиХ посебно у областима здравства и прве помоћи, припреме и одговора на катастрофе, добровољног давалаштва крви, социјалне заштите укључујући и Програм бриге о старијим особама, Службе тражења, рада младих, миграција те су наведене потребе за јачањем њених материјално-техничких капацитета, нарочито у области заштите здравља становништва при д‌јеловању у кризним ситуацијама и прве помоћи.
Такође је истакнута опредијељеност ДЦК БиХ за стицање знања, вјештина и јачање капацитета кроз учешће на међународним скуповима у својству компоненте Међународног покрета Црвеног крста/крижа и Црвеног полумјесеца, као и кроз пружање подршке међународне заједнице са циљем постизања самоодрживости ДЦК БиХ, као и настојањима за добијање подршке за потпуну обнову зграде његовог сједишта како би могло да изгради своје капацитете и испуни свој хуманитарни мандат у пружању неопходне помоћи свима онима који се налазе у потреби за помоћи на подручју БиХ. На састанку је истакнута опредијељеност Амбасаде Јапана у БиХ да, у оквиру економске сарадње, ради на побољшању живота грађана БиХ кроз донације медицинске опреме и специјализованих санитетских возила, као и кроз подршку у области образовања. С тим у вези се разговарало о могућностима подношења пројектних приједлога према Амбасади Јапана у БиХ са циљем јачања капацитета цјелокупне структуре ДЦК БиХ.
Такође је иницирано формализовање партнерства са Друштвом Црвеног крста/крижа Јапана кроз потписивање Меморандума о разумијевању, посредством Амбасаде Јапана у БиХ, гд‌је би се размјењивала искуства у областима д‌јеловања у кризним ситуацијама, едукације из прве помоћи, те едукације и подршке у јачању капацитета ДЦК БиХ у здравственим програмима.