Пројектом “Оброци за све” Град Љубушки још једном показује опређељење за посебну бригу и скрб о најугроженијим категоријама становништва.

У пројекту, којем је носитељ Центар за социјални рад Љубушки, суђелују Црвени криж Љубушки, Град Љубушки, Удруга “Маријине руке” те жупа Хумац, а циљ је свакодневно осигурати бесплатне оброке за 200 старих, немоћних и социјално угрожених особа.

Вишемилијунски пројект Према ријечима Виктора Грбавца, равнатеља Центра за социјални рад Љубушки, у току су радови на припреми објекта у којем ће ускоро бити монтирана велика професионална кухиња.

Kухиња ће се налазити у просторијама Црвеног крижа Љубушки у Улици добровољних дариватеља крви, а у њој ће се за почетак припремати 200 оброка сваки дан у тједну осим неђељом - објашњава Грбавац.

Након што упосленици кухиње припреме и спакирају храну у за то одговарајуће посуде, чланови Црвеног крижа Љубушки и волонтери ће у неколико тимова оброке развозити по пунктовима у свим мјесним заједницама. На тај начин осигурат ће се да храна дође до сваког корисника који искаже потребу за тим, односно до особа које се налазе у категорији социјално угрожених скупина.

Kоначан попис корисника бит ће познат након што се усугласе евиденције Центра за социјални рад Љубушки, Црвеног крижа Љубушки и жупе Хумац - објашњава Грбавац. Иначе, ријеч је о вишемилијунском пројекту који је јединствен на подручју Западнохерцеговачке жупаније, а споменуте институције и удруге уговор о проведби пројекта ће потписати на пет година, с могућношћу аутоматског продуљења.

У уговору ће бити јасно прописане обвезе сваког од судионика у овом хвалевриједном пројекту. Треба напоменути како је идеја за пројект “Оброци за све” настала током прошлогодишњег лоцкдоwна изазванога пандемијом коронавируса, када се виђело колико је старијих и немоћних особа затражило услуге волонтера Црвеног крижа. Наиме, током тих мјесеци волонтери Црвеног крижа ставили су се на располагање свим становницима овог града који нису били у могућности отићи до трговина, апотека…

И овај пројект “Оброци за све” замишљен је на сличном начелу.

O Društvu

Za partnere

Неwслеттер