Поводом Свјетског дана прве помоћи који се обиљежава сваке друге суботе у септембру (11.09.) данас је организиран округли сто о теми “Значај прве помоћи”.
Иначе, ове година Свјетски дан прве помоћи обиљежавамо под мотом “Буди херој у првој опмоћи у својој школи и својој заједници”. Фокус је на превенцији и животно важним вјештинама прве помоћи с циљем дизања свијести о значају едукације, познавања и пружања прве помоћи у школама, стављајући ученике и студенте, али и наставно особље и родитеље у средиште кампање. Такођер, према међународним препорукама тежи се ка заговарању и потреби да се сагледају могућности те да се прва помоћ угради у наставне планове и програме у свим школама.
- “Улога Друштва Црвеног крста/крижа БиХ је од великог значаја посебно у области јавног здравља и прве помоћи. У претходном период велики број упосленика и волонтера Црвеног крста/крижа у БиХ ставио се на располагање грађанима у одговору на пандемију ЦОВИД-19, за подршку у масовној имунизацији и пружању прве помоћи мигрантима који се крећу кроз нашу државу.” поручио је генерални секретар Друштва Црвеног крста/крижа БиХ Рајко Лазић.

Kолико је битна прва помоћ у оспособљвању становништва из ове области говори податак да је током претходне године оспособљено око 29.000 возача, више од 700 радника те око 5.000 младих. Управо због тога, из Црвеног крижа ФБиХ креирали су и апликацију прве помоћи.

- “Црвени криж има велику мрежу цертифицираних љекара и волонтера који преносе знање из прве помоћи на становништво. Kао допринос едукацији и подизању свијести Црвени криж Федерације БиХ креирао је и пустио у јавност мобилну апликацију прве помоћи за сваког појединца који у тренутку има потребу да научи, провјери или се подсјети како се пружа прва помоћ.” - казао је генерални секретар Црвеног крижа Федерације БиХ Намик Хоџић.

Поред прве помоћи Црвени крст/криж ради на промоцији јавног здравља, а посебно у области превенције и борбе против туберкулозе, ХИВ/АИДС-а и сл.
- “Дуги низ година наша структура ради на едукацији становништва из области јавног здравља кроз различите превентивне активности са фокусом на борбу против туберкулозе, ХИВ/АИДС-а и других заразних обољења. Сталне едукације које спроводе волонтери и љекари од значаја су за цјелокупно становништво.” - истакла је Љиљања Глуховић

Иначе током сутрашњег дана у цијелом земљи биће организиране едукативне радионице и показне вјежбе са циљем масовног едуцирања становништва и подизања свијести о значају прве помоћи.

O Društvu

Za partnere

Неwслеттер