Волонтери Црвеног крста Републике Српске заједно са волонтерима Црвеног крста/крижа Брчко Дистрикта учествовали су у теренској вјежби “ЕУ ЦЗ БиХ Бања Лука 2021” гдје су радили на подизању кампа за смјештај евакуисаних особа из подручја погођеног природном несрећом.

Волонтери и особље Црвеног крста из Бања Луке, Котор Вароша, Градишке, Прњавора и Петрова показали су своје вјештине у улози маркираната али и када је у питању прва помоћ, психосоцијална подршка и служба тражења.

Вјежба се одвијала на више локација (у кругу фабрике “ИНЦЕЛ” – акција потраге и спасавања у порушеним објектима, спасавање на води на ријеци Врбас у Трапистима и на језеру у Залужанима).

Републичка управа цивилне заштите заједно са ФУЦЗ, Одјелом за јавну сигурност Брчко Дистрикта и међународним тимовима из Хрватске били су кључни учесници ове вјежбе, гдје су показали обученост тимова за спасавање из рушевина и тимова за спасавање на води, те добру међусобну координацију у случају да нашој земљи затреба међународна помоћ.

У улози посматрача вјежбе биле су Сњежана Ковач, генерални секретар ЦКРС и Жељкица Илић, секретар ГОЦК Бања Лука, које су посјетиле камп и базу операција као и остале локације на којима се вјежба изводила.

Дана 14. октобра уприличена је посјета шефа операција Делегације ЕУ у БиХ Стефана Елера, директора Дирекције цивилне заштите МУП – а Републике Хрватске Дамира Трута, Министра безбједности БиХ, директора РУЦЗ, директора ФУЦЗ и руководиоца Одјељења за јавну безбједност Дистрикта Брчко.

O Društvu

Za partnere

Неwслеттер