У периоду од 05-07.10.2021. године Ођел за здравство Међународне федерације друштава Црвеног крста/крижа и Црвеног полумјесеца за Европу организовао је тренинг тренера из области Здравље у кризним ситуацијама за балканска национална друштва.

Циљ тренинга био је проширити знања и оснажити вјештине здравственог особља у националним друштвима како би правилно и правовремено реаговали у кризним ситуацијама, а посебно оним које представљају ризик за здравље.

На тренингу су учествовали представници Црвеног крста Црне Горе, Црвеног крста Србије, Црвеног крста Сјеверне Македоније, Црвеног крста Албаније, као и Друштва Црвеног крста/крижа Босне и Херцеговине (ДЦKБиХ). Испред ДЦKБиХ учешће су узели др Јасмина Букејловић – предсједница комисије за здравство у Црвеном крсту Републике Српске и Јасмин Никшић – стручни сарадник за здравство и кризне ситуације у Црвеном крижу Федерације БиХ.

Теме тренинга биле су здравље и прва помоћ у локалним заједницама, контрола епидемија и мобилизација волонтера и локалних заједница у кризним ситуацијама, а током радионица говорило се о природним катастрофама и утицају на здравље и живот, Спхере стандардима, процјени здравствених потреба, WАСХ програму, масовним повријеђивањима, здрављу миграната, одговорностима заједнице у кризним ситуацијама, утицају климатских промјена на здравље и сл.

Од посебног значаја биле су радионице са темом израде плана хитне акције и могућностима аплицирања за међународну помоћ у случају катастрофа.

Овај тренинг дио је пројекта који Међународна федерација друштава Црвеног крста/крижа и Црвеног полумјесеца заједно са УСАИД-ом проводи на подручју Балкана кроз тренинге тренера из прве помоћи, психосоцијалне подршке и здравља у локалним заједницама. У структури ДЦKБиХ сличне активности ће се реализовати у наредном периоду.

O Društvu

Za partnere

Неwслеттер