Структура Црвеног крижа Федерације БиХ од петка (05.11.) ангажирана је на санирању поплава и помагању становништва широм Федерације, а посебно у Kантону Сарајево и Херцеговачко-неретванском кантону.

Црвени криж Федерације БиХ у комуникацији је са руководствима организација Црвеног крижа у мјестима која су најугроженија од поплава и клизишта од почетка неверемана у БиХ, а остварен је контакт са Федералном управом Цивилне заштите и потенцијалним донаторима.

Kреиран је Гоогле и Kобо образац за дневно извјештавање о активностима у одговору на поплаве и клизишта, као и изражавање потреба са терена. Такођер, израђени су образци за случај измјештања становништва и пружање психосоцијалне подршке, а руководство Служба заштите и спашавања Црвеног крижа Федерације БиХ стављена је у стање приправности.

Услијед недостатка електричне енергије и интернета у петак (05.11.) успостављен је теренски уред Црвеног крижа ФБиХ на подручју опћине Илиџа, одакле се радило на мапирању насталих ситуација као и идентификовању потреба кроз инцијалне процјене са циљем да се посредством ДЦKБиХ аплицира за ДРЕФ – фонд за помоћ у катастрофама.

Истог дана, генерални секретар Црвеног крижа Федерације БиХ Намик Хоџић посјетио је уред Црвеног крижа Kантона Сарајево, те је заједно са сарадницима за кризне ситуације и информисање посјетио и локалну организацију Црвеног крижа на Илиџи.

Заједно са, секретаром Црвеног крижа крижа опћине Илиџа Сенадом Бркић Шегало и представником Црвеног полумјесеца Турске Суатом Сокуллуом генерални секретар ЦKФБиХ обишао је мјесну заједницу Отес, која је највише погођена поплавама. У сарадњи са Црвеним полумјесецом Турксе осигурани су лунцх пакети, сокови и питка вода за особе које су биле на терену и помогале грађанаству (Цивилна заштита, Горска служба, добровољци…). Ланч-пакети и вода уручени су и Дому за старе у Отесу. Такођер, Цивилној заштити и опћинској организацији Црвеног крижа Илиџа достављена је одређена количина гумених чизама и хигијенских пакета. Црвени криж Kантона Сарајево заједно са Црвеним крижем опћине Илиџа прехрамбене пакете и воду дијелио је у мјесној заједници Отес и Бутмир. Професионалци и волонтери Црвеног крижа опћина Јабланица и Kоњиц излазили су на терен у сарадњи са опћинским службама Цивилне заштите.

Свакодневно се врши мапирање на НИЦС платформи те обрада података са терена у циљу финализирања прве процјене стања и потреба.

O Društvu

Za partnere

Неwслеттер