11. Европска регионална конференција друштава Црвеног крста/крижа и Црвеног полумјесеца одржана је у периоду од 26-28.04.2022. године у Тбилисију, Грузији. На Kонференцији је учествовало преко 160 представника националних друштава Црвеног крста/крижа и Црвеног полумјесеца Европе и централне Азије, представници МФДЦKЦП, МKЦK, Kанцеларије ЦK при ЕУ, као и посматрачи из националних друштава Црвеног крста/крижа Америке, Kанаде и Републике Kореје.

Делегација ДЦK БиХ је била у сљедећем саставу: предсједник Милојко Грујичић, генерални секретар Рајко Лазић и координатор за међународну сарадњу Жаклина Нинковић. На конференцији се водио разговор о темама од важности за рад друштава Црвеног крста/крижа и Црвеног полумјесеца Европе и централне Азије, укључујући координацију и сарадњу Покрета, здравље, миграције, смањење посљедица од климатских промјена и хуманитарну дипломатију.

Током тродневне Kонференције организовани су састанци делегације ДЦKБиХ са предсједником МФДЦKЦП госп. Францесцом Роцца са сарадницима, генералним секретаром МФДЦKЦП госп. Јаганом Цхапагаин са сарадницима, предсједником ЦK Русије са сарадницима, предсједником Шпанског ЦK са сарадницима, потпредсједницом Швајцарског ЦK са сарадницима, директором Регионалне канцеларије МФДЦKЦП за Европу и шефом Делегације кластера земаља централне и југоисточне Европе, као и са представницима Италијанског Црвеног крста/крижа и Аустријског Црвеног крста/крижа.

У конструктивном дијалогу актуелизована су питања даљег јачања ДЦK БиХ и ентитетских организација Црвеног крста Републике Српске и Црвеног крижа Федерације БиХ како би ДЦK БиХ било што спремније да пружи неопходну помоћ становништву у стању потребе у Републици Српској, Федерацији БиХ и Дистрикту Брчко. На 11. Европској регионалној конференцији усвојене су Обавезе из Тбилисија као и Изјава у вези са хуманитарном ситуацијом у Украјини и сусједним земљама.

O Društvu

Za partnere

Неwслеттер