Регионални технички састанак за подршку плановима националних друштава Црвеног крста/крижа у оквиру Делегације кластера Међународне федерације друштава Црвеног крста/крижа и Црвеног полумјесеца (МФДЦKЦП) за централну и југоисточну Европу и заједничким стратегијама за помоћ људима у покрету везано за кризу у Украјини одржан је у периоду од 17-18. маја 2022. године у Сарајеву, Босни и Херцеговини. На састанку су присуствовали представници руководства и техничког особља националних друштава Црвеног крста/крижа Босне и Херцеговине, Бугарске, Црне Горе, Хрватске, Сјеверне Македоније, Румуније и Србије, као и представници Регионалне канцеларије МФДЦKЦП за Европу и Делегације кластера за централну и југоисточну Европу. Испред ДЦK БиХ на састанку су присуствовали генерални секретар мр Рајко Лазић, координатор за миграције ЦK ФБиХ Харис Магрџија, координатор за миграције ЦKРС Тијана Грујичић (присуство првог дана састанка), координатор за припрему и одговор на катастрофе ЦKРС Гордана Остојић (присуство другог дана састанка), координатор за логистику ЦK БДБиХ Ведад Софовић, координатор за међународну сарадњу ДЦK БиХ Жаклина Нинковић и волонтери ЦKО Ново Сарајево Мерјем Ћосовић и Селма Сеферагић, члан мобиног тима за миграције.

У циљу побољшања координације и размјене информација са и између националних друштава Црвеног крста/крижа, на састанку се анализирала тренутна ситуација избјегличке кризе, како би се пружила подршка угроженом становништву на најефикаснији начин, и осигурало да национална друштва Црвеног крста/крижа у оквиру Делегације кластера за централну и југоисточну Европу имају потребне капацитете да брзо и ефикасно реагују на кризу у Украјини и друге хуманитарне кризе везано за људе у покрету, у складу са помоћном улогом и мандатом националних друштава, подстичући разумијевање и координацију у оквиру чланства Црвеног крста/крижа и Црвеног полумјесеца и са спољним актерима. Циљ састанка је такође био да се олакша заједнички рад националних друштава те уради заједничка стратегија, као и појединачни планови националних друштава, засновани на њиховом контексту и капацитетима.

Том приликом су представљене активности свих присутних националних друштава Црвеног крста/крижа са описом ситуације у земљи, укључујући координацију са властима, одговор Црвеног крста/крижа и даље планове, потребе подршке од стране МФДЦKЦП у премошћавању јаза између идентификованих потребних капацитета и тренутних капацитета у одговору на идентификоване суштинске хуманитарне потребе. Затим су услиједиле презентације МФДЦKЦП о свеукупној ситуацији у сусједним земљама и шире, о раду и координацији (планови на нивоу националних друштава, развој стратегије, циљеви, активности, буџет, праћење извјештавања и временски оквири).

Kроз рад у групама приступило се изради сценарија (тренутни одговор и планови за наредних шест, дванаест, осамнаест мјесеци итд.) што ће послужити да се дефинишу захтјеви националних друштава Црвеног крста/крижа према МФДЦKЦП за подршку за проширење и обезбјеђивање потребних капацитета (таква подршка би могла да буде кроз обуке, подршку у кадровима и планирање).

O Društvu

Za partnere

Неwслеттер