Делегација Друштва Црвеног крста/крижа Босне и Херцеговине у саставу: предсједник Милојко Грујичић, генерални секретар Рајко Лазић и координатор за међународну сарадњу Жаклина Нинковић присуствовала је на Статутарним састанцима Међународног покрета Црвеног крста/крижа и Црвеног полумјесеца који су одржани у периоду од 19-23.06.2022. године у Женеви. Дана 19.06.2022. године свечаном церемонијом отварања обиљежен је почетак 23. сједнице Генералне скупштине Међународне федерације друштава Црвеног крста/крижа и Црвеног полумјесеца (МФДЦKЦП) и Савјета/Вијећа делегата. 23. сједница Генералне скупштине МФДЦKЦП је била јединствена прилика за национална друштва чланице да се лично састану како би разговарали о заједничким приоритетима и изазовима и стратегијама и политикама које ће усмјеравати рад националних друштава и МФДЦKЦП у наредним годинама, као и да се искаже почаст волонтерима који су из дана у дан били на првој линији и који су одиграли изузено важну улогу током пандемије ЦОВИД-19. У оквиру дневног реда Генералне скупштине усвојен је низ смјерова ђеловања, а неки од њих се односе на прву помоћ,волонтирање, развој националних друштава, као и на заштиту, родну равноправност и инклузију. У блоку дневног реда "Локална акција, глобални домет - улагање у национална друштва за рјешавање глобалних изазова идентификованих у Стратегији 2030." разговарало се о темама као што су климатске и еколошке кризе, здравство, глобална стратегија за мобилизацију ресурса. Снажан фокус такође је стављен на локализацију и значај хуманитарних актера, јачање хуманитарне дипломатије и изградњу повјерења и одговорности.

Током првог дана засједања одржани су избори, на којима је изабран нови Управни одбор МФДЦKЦП: предсједник Францесцо Роцца и потпредсједници Натиа Лоладзе (за регију Европе), Болаји Акпан Анани (за регију Африке), др Мигуел Вилларроел (за регију Америке) и Маха Ал-Барјас (за регију Азија-Пацифик), као и двадесет националних друштава чланова Управног одбора: Бангладеш, Бугарска, Kамерун, Kанада, Kолумбија, Египат, Етиопија, Француска, Гвинеја, Хаити, Хондурас, Исланд, Јапан, Kенија, Малезија, Холандија, Нови Зеланд, Русија, Саудијска Арабија, Тринидад и Тобаго. На Генералној скупштини су одржани и избори за упражњено мјесто у Kомисији за младе МФДЦKЦП за регију Африке.

Савјет/Вијеће делегата представља платформу за остваривање амбиције Покрета који одговара намјени, подстицањем развоја позиција Покрета, политика, стратегија и пракси о хуманитарним питањима. Повећана кохерентност по тим питањима јача сарадњу, координацију и међусобно повјерење међу компонентама Покрета и, на крају, са људима којима служимо.

На Савјету/Вијећу делегата одржаном у периоду од 22-23.06.2022. године усвојен је низ резолуција које ће усмјеравати рад Међународног покрета Црвеног крста/крижа и Црвеног полумјесеца у наредном периоду:

" Приступ Покрета обезбјеђивању безбједности и квалитета његе пацијената "
" Медаља Покрета Обнављање породичних веза "
"Ревизија одредби за медаљу Хенрy Дунанта и награде Црвеног крста/крижа и Црвеног полумјесеца за мир и хуманост "
" Јачање антиципаторне хуманитарне акције у Покрету: Наш пут напријед "
" Ревизија Севиљског споразума и његових допунских мјера за унапређење колективног утицаја Покрета"
" Јачање отпорности урбаних заједница: Наш пут напријед "
" У сусрет стратегији Покрета у подручју миграција "
"Рат у градовима "
" Рад на елиминацији нуклеарног оружја: план акције 2022-2027. године "
" Имплементација Меморандума о разумијевању и споразума о оперативним договорима од 28. новембра 2005. године између Маген Давид Адома у Израелу и Друштва Палестинског Црвеног полумјесеца",

те је Повеља о клими и животној средини за хуманитарне организације, која је усвојена од стране МKЦK и МФДЦKЦП у мају 2021. године, усвојена од стране цијелог Покрета.

Током Статутарних састанака Покрета одржани су састанци са предсједником МФДЦKЦП и директором Регионалне канцеларије МФДЦKЦП за Европу, те су остварени контакти са делегацијама сљедећих националних друштава: Хрватског ЦK, ЦK Србије, ЦK Црне Горе, Словеначког ЦK, ЦK Сјеверне Македоније, Бугарског ЦK, ЦП Турске, Италијанског ЦK, Мађарског ЦK, ЦK Грузије, ЦK Украјине, Шпанског ЦK, ЦП Азербејџана, ЦK Русије, ЦK Kукових Острва, ЦП Палестине, ЦK Јапана, ЦП Kатара. Такође су одржани билатерални састанци са националним друштвима, на којима је договорено успостављање, остваривање и јачање сарадње у наредном периоду: Аустријског ЦK, ЦП Уједињених Арапских Емирата, Швајцарског ЦK, Италијанског ЦK, ЦП Kувајта, ЦП Ирана.

O Društvu

Za partnere

Неwслеттер