Програм добровољног давалаштва крви је традиционална активност Црвеног крста. Даривање крви је добровољно, анонимно и бесплатно. Реализујући задатке анимације и регрутације добровољних давалаца, те промоције даровања крви, Црвени крст је стекао углед у најширој заједници. Крајњи циљ је прикупљање довољних количина сигурне крви у сарадњи са трансфузиолошким службама и другим надлежним институцијама.

У већини земаља у свијету ова дјелатност је повјерена Црвеном крсту због његовог хуманитарног рада, развијене мреже организација на терену и великог броја волонтера, што омогућује непрофитно прикупљање крви.

Црвени крст Републике Српске традиционално обиљежава 14. јун – Свјетски дан добровољних давалаца крви, када се низом активности и манифестација жели указати на важност редовног даривања крви, посебно из редова младих. Овим поводом организује се сусрет – дружење добровољних давалаца крви Републике Српске, који окупи око 600 добровољних давалаца крви из свих регија Републике Српске, представнике трансфузиолошких служби и представнике Савеза удружења добровољних давалаца крви.

Такође се одржавају јавне трибине, округли столови, континуирано се ради на промоцији (израда информативно-пропагадног материјала) и изради законских аката.

Црвени криж Федерације БиХ на основу Закона о крви и крвним састојцима Федерације БиХ проводи активности добровољног давалаштва крви, активности мотивисања и организованог окупљања добровољних давалаца крви, популарисања давалаштва, организовање акција добровољног давалаштва крви у сарадњи са здравственим установама, утврђивања услова за додјелу признања и додјеле признања добровољним даваоцима крви.

У оквиру обиљежавања Свјетског дана добровољног давалаштва крви (14.06.) и Дана отворених врата Црвеног крста и трансфузија (14-22.06.) у организацији Црвеног крижа Федерације БиХ, одржавају се сусрети добровољних давалаца крви на којима се додјељују највиша признања добровољним даваоцима крви - Златни знак за 100 и више даривања и Сребрну плакету за 50 и више даривања. На сусретима сваке године у просјеку учествује око 300 добровољних давалаца крви. Поводом обиљежавања овог значајног датума Црвени крст израђује и додјељује разни пропагадни материјал (значке ДДК, мајице, капе, оловке и слично).

У наведеном периоду такође се одржавају и свечане сједнице Предсједништва, организују штандови са пропагадним материјалом на којима грађани могу добити најважније информације о активностима Црвеног крста везано за добровољно давалаштво крви, као и гостовања представника Црвеног крста на ТВ и радио емисијама у којима се јавности презентују активности које ће бити проведене у оквиру Свјетског дана добровољног давалаштва крви.