ДЦК БиХ проводи активности на ширењу свијести опште популације о туберкулози с циљем спречавања и превенције овог обољења, као и пружања подршке обољелим.

Посебна улога волонтера Црвеног крста је у медијским кампањама и подизању свијести становништва. Волонтери активно учествују у традиционалним активностима Црвеног крста које се односе на програм туберкулозе као што су обиљежавање Свјетског дана борбе против туберкулозе, Недјеље борбе против туберкулозе и медицински прегледи циљних група.

Свјетски дан борбе против туберкулозе обиљежава се 24. марта, а Недјеља борбе против туберкулозе од 14. до 21. септембра. Поводом обиљежавања ових значајних датума структура ДЦК БиХ реализује слиједеће активности:

  • здравствене активности (прегледи становништва);
  • хигијенско-епидемиолошке заштите (акције чишћења насеља, улица,  паркова, колективних центара, школских дворишта, прегледа воде за пиће);
  • социјално-хуманитарне активности (обилазак обољелих од туберкулозе и уручивање пригодних поклона);
  • информативно-едукативне активности (организовање предавања у школама и јавних трибина у сарадњи са експертима из ове области, информативне кампање путем медија, израда и дистрибуција информативно-едукативног материјала, продаја поштанских и маркица за грађанство).